Pri navrhovaní a stavaní nízkoenergetických domov sa kladieme dôraz na materiály, izoláciu, energetické technológie a inovácie. Ale jedným aspektom, ktorý často prehliadame, je farba. Psychológia farieb hovorí o tom, že farby majú schopnosť ovplyvňovať našu náladu, emócie a vnímanie prostredia. V nízkoenergetických domoch môžu byť farby dôležitým prvkom, ktorý ovplyvňuje aj energetiku a celkový pocit pohody.

Červená je farbou vášne a energie, ale v interiéri nízkoenergetických domov sa jej použitie môže musieť obmedziť. Príliš veľa červenej môže zvýšiť pocit tepla a tepelnú únavu v letných mesiacoch. Zároveň je však farbou, ktorá môže stimulovať konverzáciu a aktívne aktivity, čo ju robí vhodnou pre obývacie miestnosti a spoločenské priestory.

Oproti tomu, modrá a zelená sú chladné farby, ktoré môžu vizuálne znížiť teplotu interiéru. Modrá je spojená so stabilitou a uvoľnením, čo ju robí vhodnou do spální a priestorov, kde chceme podporiť relaxáciu a dobrý spánok. Zelená symbolizuje prírodu a harmoniu a je ideálna pre oblasti s výhľadom do záhrady alebo pre pracovné miestnosti, kde chceme podporiť kreativitu a produktivitu.

Hnedá a oranžová sú zemité farby, ktoré môžu prispieť k pocitu útulnosti a pohody. Súčasne môžu pomôcť vizuálne zahriať miestnosti a znížiť potrebu vyšších teplôt v chladnejších obdobiach.

Biela a svetlé odtiene sú často preferované v nízkoenergetických domoch, pretože odrážajú svetlo a pomáhajú maximalizovať prírodné osvetlenie. Biela je univerzálna farba, ktorá zvýrazňuje architektonické prvky a zároveň vizuálne zväčšuje priestory. Avšak, príliš veľa bielej môže pôsobiť sterilne a chladne, preto je dôležité ju kombinovať s teplejšími farbami alebo prírodnými prvkami.

Pri navrhovaní a voľbe farieb pre nízkoenergetický dom, je dôležité zvážiť energetické aspekty a psychologický vplyv farieb na náladu a pohodu obyvateľov. Správne použitie farieb môže prispieť k zvýšeniu energetického komfortu a celkového blahobytu v dome.

Na e-dom.sk sme tu, aby sme vám poskytli rady a odporúčania pri navrhovaní a stavaní vášho nízkoenergetického domu. Prečo nevyskúšať rôzne farebné kombinácie a nájsť tie, ktoré vám najviac vyhovujú? Navštívte nás a spoločne vytvoríme váš ideálny nízkoenergetický dom plný energie a pohody. Vaše farebné sny čakajú na vás!